"Europa musi byc rzadzona jak jedno panstwo, czas skonczyc z 'podzialem dzielnicowym'" - ANDRZEJ KUMOR
01:27 Hrs. Budzi mnie siusiu.
05:00 Hrs. Budzik zrywa mnie na rowne nogi. Na dworze 23-stopniowo. Temp. w kuchni 20C. + wylaczam klimatyzacje + zrywam kartke z kalendarza: "Do niczego nie przywiazuj sie sercem tak mocno, zeby Cie strata tej rzeczy uczynila niepocieszonym" - JOHANN GOTTFRIED HERDER.
05:14 Hrs. Lektura tronowa. "Do Rzeczy".
PALETA I DIETA
Rownym co u poetow zainteresowaniem cieszylo sie jablko przez wieki u malarzy, zas przez ostatnie dekady u lekarzy i dietetykow. Muzea globu pekaja od "martwych natur" z jablkami, a wsrod koneserow najwyzej cenione sa XVII-wieczne holenderskie Claesza van Dijcka, XVIII-wieczne Francuza Jeana-Baptiste'a-Simeona Chardina, i XIX-wieczne, tez francuskie, Paula Cezanne'a, ktory powiedzial o swych jablkach ladnie, ze "cicho ze soba rozmawiaja". Natomiast dla medykow / dietetykow jablko to istny cud, bo zawiera pektyny (usprawniaja czlowiekowi metabolizm tluszczow), polifenole i kwarcetyne (bardzo aktywne przeciwutleniacze), plus inne remediumiczne cudenka, dzieki ktorym poziom LDL (zlego cholesterolu) zmiejsza sie jablkozercom, mniej szkodza zanieczyszczenia (m.in. dym papierosowy), itp. W skorce jablek jest kwas ursolowy, ktory zwieksza nam ilosc tzw "brazowego tluszczu", przyspieszajacego metabolizm, czyli ulatwiajacego walke z nadwaga. Nic tylko pochlaniac "owoc Pomony"! Polecam gryzienie, a nie uprocentowiony "jablcok" (Waldemar Lysiak, "Jablko", DO RZECZY, 3 VIII - 9 VIII 2015).
05:42 Hrs. Wskakuje na wage APSCO. 72 kg + glod + arytmia + czestuje sie czekoladka Xocai POWER.
06:03 Hrs. "Im blizej zimy, tym bardziej upalnie" - mowi speaker w Radio 7 na fali 1320 AM + strasza upalem + (1) szklanka zielonej herbaty + 2 daktyle + 2 lyzki stolowe nasion z konopi.
06:10 Hrs. Wykonuje w kuchni "Royal Stretch" + 10 kopniakow pieta w posladki jedna i 2 noga bez dotkniecia podlogi stopa. Jest to moj nowy rekord! + suszona figa i 1 biszkopt.
No comments:
Post a Comment