A blog written by the leader of the Polish Nobles' League in Canada, Mr. Edward Kuciak from Toronto, Canada.
Tuesday, May 21, 2024
Wczoraj fajerwerki rozpoczęły się
od dziewiatej w nocy i trwaly prawie do polnocy. Przy wspanialej cieplej nocy siedzialem na balkonie i ogladalem wybuchy w roznych czesciach Toronto. *** Jak lato w pelni, to i zaczely sie juz upaly. Dzis osiagnelismy 28C, odczuwalne 33C. *** 21 maja 1674 roku Jan III Sobieski zostal wybrany na krola Polski. *** Dzis zastosowalem terapie czosnkowa. Zjadlem glowke czosnku. Won jest tak silna i gesta w powietrzu, ze doznaje zawieszenia, lawitacji w powietru. Unosze sie. *** Na swiecie spokojnie jak na wojnie. Dwie wojny. Premier Slowacji podstrzelony, a prezydent Iranu zginal w wypadku. Putin symuluje ataki nuklearne na Zachod, a w Polsce rzad szuka szpiegow rosyjskich. JAK ODROZNIC CZOSNEK CHINSKI OD CZOSNKU Z RODZIMEJ PRODUKCJI. Dawniej Chiny kojarzyly sie z wielka kultura i gwarancja jakosci sprowadzanych towarow. Dzis jest zupelnie inaczej. Chec szybkiego zysku i konkurencyjne ceny sprawily, ze ludzie siegaja takze po nieuczciwe metody. Tak jest w przypadku czosnku. Ten sprowadzany ostatnio powszechnie z Chin okazywal sie czesto bardzo watpliwej jakosci, a nawet szkodliwy dla zdrowia. Nie tak dawno wyczytalem w autorytatywnych raportach, ze przed jego wysylka w swiat poddaje sie to wazywo promieniowaniu, aby nie kielkowalo i nie wytwarzalo korzeni. Slyszalem tez, ze taki czosnek traktuje sie rowniez srodkami chemicznymi, ktore zapobiegaja tworzeniu sie zielonych kielkow i korzeni. Oczywiscie stosujac tak zuchwala i nieetyczna metode, zapomniano najwyrazniej o zdrowiu czlowieka. Czosnek poddany wymienionym wczesniej zabiegom zupelnie pozbawiony jest biologicznie aktywnych zwiazkow leczniczych i szkodzi zdrowiu. Czesto rozne organizacje konsumenckie na zachodzie Europy ostrzegaja, ze chinski czosnek moze posiadac wlasciwosci rakotworcze. Mowi sie takze, ze mogl byc modyfikowany genetycznie. Wracajac do tematu - czosnek sprowadzany z Chin jest przede wszystkim duzo wiekszy od czosnku wyprodukowanego w Polsce. Glowki i zabki maja zazwyczaj (ale nie jest to stuprocentowa gwarancja) snieznobiala osnowke. Czosnek polski ma przewaznie osnowke lekko fioletowa lub jasnorozowa. Musimy jednak od razu wyjasnic, ze kolor osnowki glowek i zabkow nie zawsze pokrywa sie ze stwierdzeniem chinskiego czosnku. Nasze polskie, bardzo cenione odmiany czosnku, np. Ornak, Huzar czy Jarus, takze posiadaja biala osnowke glowek, a odznaczaja sie wysoka zawartoscia substancji leczniczych. Piszac te ksiazke, specjalnie podszedlem kiedys do stoiska w supermarkecie, aby jeszcze raz przyjrzec sie czosnkowi z Chin. I co? Sugerowanie sie kolorem osnowki glowek moze okazac sie niewiarygodne, bo czosnek, ktory ogldalem 9a byl na pewno sprowadzany z Chin), mial osnowke w kolorze lekko fioletowym. Czosnek chinski najlatwiej jest odroznic od krajowego po smaku. Chinski jest slodkawy, malo piekacy lub w ogole nie piecze. Latwiej sie obiera, nie kielkuje, nawet gdy dlugo go przetrzymujemy w kuchni. Ale zauwazono, ze ma sklonnosc do szybkiego plesnienia. Dzialkowcy i ogrodnicy, ktorzy eobili eksperyment i chcieli go uprawiac, zauwazyli, ze po posadzeniu nie kielkowal, a nawet jesli wykielkowal - szybko zamieral. Slowem - byl pozbawiony sily biologicznej. I jeszcze jedna uwaga: czosnek sprowadzany z Chin bywa przewaznie sprzedawany w duzych supermarkietach (Zbigniew T. Nowak, "Czosnek przedluza zycie").
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment