Sunday, December 24, 2006

Opowiesci Wigilijne

Tak jak moj przyjaciel Ustczanin Wojciech Strahl, kultowy artysta kanadyjski, rzucil haslo "powrotu do zrodla" wystawiajac pieknie rzezbione ikony, krzyze, anioly i piszac wiele wierszy mistyczno-religijnych odnoszacych sie do naszego zrodla Chrzescijanstwa, tak ja rzucilem haslo "zagladania do korzeni". Poznania skad sie wywodzimy, kim jestesmy, kto sa nasi przodkowie.

Zaczalem propagowac genealogie, a szczegolnie szlachte, ktora obralem sobie za obiekt poznania, a to tylko ze wzgledu na Mamusie, ktora gdakala mi przez cale zycie zem szlachcic, zebym sie tego nie wstydzil i byl dumny. I ze Zarembowie to wielki polski rod szlachecki.

Innowacje jak wprowadzilem to jest uzywanie bloga do swoich poszukiwan i publikacji wszystkiego co dotychczas jest znane o moich rodzinach: pomieczowym KUCIAK i pokadzielnym ZAREMBA

MITY I LEGENDY RODZINNE

KUCIAK

Zolnierz wegierski ormianskiego pochodzenia w sluzbie Napoleona. Ranion na Woli pod Warszawa. I tam juz pozostal.

ZAREMBA

Wielki rod magnacki. Krwia zwiazany z ostatnim anglosaskim krolem Anglii Haroldem z Wessex. Zginal w bitwie pod Hastings w 1066 r. walczac z Normanami o korone Anglii.

Antoni Teslar "Kuchnia polsko-francuska"
Krakow 1910 r.

Antoni Teslar, kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego w Krzeszowicach, w swojej ksiazce zaproponowal takie menu wigilijne:

przystawki: kanapki, kawior, sledzie, lamance, kutia, mak
dania glowne: zupa migdalowa, consomme [bulion - red.] maltanska, krazki z ryby z chrzanem, szczupak z wody z sosem szafranowym, karp z sosem polskim, liny smazone, z salata, kukurydza, croc-en-bouche [rodzaj mrozonego deseru - red.]
ciasta: strucla zwykla, strucla drezdenska, strucla z konfiturami, strucla z makiem, tort marasquinowy [marasquine, maraskino - rodzal likieru wisniowego - red.], tort makaronikowy, tort cacaowy ("Jak niegdys jadano", Piotr Bikont, Robert Maklowicz komentuja 48 przepisow wigilijnych ze starych ksiazek kucharskich, NEWSWEEK).

Dziekuje za zyczenia swiateczne (kartki, imelkowe, telefoniczne), ktore juz otrzymalem. Od dwoch Jurkow z Hamburga. Od Jurka z Londynu. Od Mary i Anne ze Szkocji. Lorny z Hamilton. Od Leona i Janusza z Ottawy. Pana Romana z Kostopola na Ukrainie. Pana Zygmunta z Ustki. Waldka i Anii ze Slupska. Szczegolnie od Anii z dziecmi z Wiola i Krzyskiem ze Slupska, ktorzy zalaczyli tez oplatek. Jestesmy z Wami wszystkimi przy lamaniu sie nim!
Zdrowych i Wesolych Swiat Bozego Narodzenia zyczy Edward z Isabel z Toronto!

CHANUKA NA GWIAZDKE

Radio Chanuka to nowe pasmo tematyczne nadajacej z Waszyngtonu stacji XM. Przeznaczone jest dla tych, ktorym znudzily sie dzwonki san Swietego Mikolaja i melodie swiatecznych piosenek. Kanal dostepny w czasie osmidniowego swieta Chanuka obok zydowskich melodii bedzie nadawal piosenki rockowe. Do studia radia zostana zaproszeni m.in. Al Franken i autorka poradnikow seksualnych Ruth Westheimer ("Skaner Swiat", WPROST, 24 grudnia 2006).

Dzisiaj caly dzien leca kolendy. W karuzeli odtwarzacza piec dyskow:
1. Christmas with Pavarotti
2. Superstar Christmas
3. Pop Christmas
4. Holiday favorities vol 1
5. The Drifters A Christmas Album

Przed wigilijna wieczerza byl krotki czat z Jurkiem z Londynu. Tam mieli juz 11, a u nas dochodzila 7 wieczorem. Gwiazdy nie wypatrzylem, ale rogalik ksiezyca oswiecal niebo.

Bylo lamanie sie oplatkiem. Kolendy z dysku. 12 potraw nie bylo, ale 5 z dostawkami mozna bylo naliczyc:
1. Krewetki w sosie czosnkowym z ziemniakami
2. Strub's (www.strubpickles.com) krazki ostrej papryczki (Pickled Hot Pepper Rings)
3. Tez Strub's koszerne korniszonki (Kosher Drills in original brine)
4. Greckie oliwki
5. Salatka z pomidorka i cebulki.
Jak do tego dolaczymy tez drinka (Diet Coke), to mozna powiedziec, ze w sumie bylo 6 potraw na stole. Polowe tego co polska tradycja zaleca. Ale jak na emigranta to nie jest tak zle.
Po wieczerzy obejrzalem 2-godzinny dokument na CNN Presents pt. "After Jesus". O powstawaniu wczesnego Chrzescijanstwa. Pozniej bylo rozwijanie prezentow od sw. Mikolaja. Co otrzymalem, powiem jutro.

No comments: